Antikvariat Kim 2008 - OBS Länk till nya hemsidan 2009VÄLKOMMEN TILL


Antikvariat Kim LOGO - Länk till KartaBöckerVykort


kimantis@yahoo.se

Böcker & Vykort

Antikvariat Kim

Spångatan 30 D

S-211 53 Malmö

040-301 306

0739-45 90 05

öppet

måndag - fredag

12.00 - 18.00

lördag

12.00 - 16.00


NYTT ANTIKVARIAT.

Tisdagen den 25 mars 2008 slår portarna upp för "Antikvariat Kim". Efter 23 år är jag tillbaka i Malmö (min födelsestad). Jag började med antikvariat 1978 På Major Nilssonsgatan. Nu är cirkeln sluten. Detta blir mitt 7 antikvariat i ordningen. Längst tid har jag haft antikvariat i Göteborg. Hur många år kan det bli till i Malmö, 10 - 15 År?

Nedan kan du läsa om Kim Mällberg och böckerna.

Än är inte historien slut!
Uppväxt bland böcker.

Mina barndoms- och ungdomsår i Östra Grevie på skånska slätten under nittonhundrasextiotalet var präglat av mors och fars stora boksamling (som mest cirka 70000 volymer). Jag använde bokhyllorna som klåtterställningar och byggde kojor av staplar med böcker. Ganska snart hade jag en stor egen boksamling och fick två rum att härbärgera allt i. Jag samlade även stenkakor (som då kostade 2:-/st. hos Esset i Malmö), svenska mynt, frimärken från hela världen, stenar, insekter och mycket annat. Innan jag öppnade mitt första antikvariat hade jag en egen boksamling på ungefär 25000 volymer. Att växa upp bland många böcker av alla slag, har varit värdefullt för mig, speciellt som jag har dyslektiska tendenser. Jag har aldrig, trots detta, varit rädd för att läsa både det ena och det andra.

I början läste jag mycket ungdomsböcker, äventyrsberättelser, reseskildringar, plus allt möjligt annat. Böckerna om buspojken Bill av Richmal Crompton, femböckerna av Enid Blyton, äventyr av Robert Louis Stevenson och Jules Verne var favoriter. När jag läste, rusade mina tankar ofta iväg åt alla möjliga håll. Även litterärt dåliga böcker kunde bli riktigt bra då man fantiserade vidare själv. Kanske var man då, mitt i ett stycke, vartefter man fick anstränga sig för att hitta tillbaka till rätt ställe i texten. Ibland försöker jag läsa om vissa älskade böcker och upptäcker då att innehållet inte riktigt stämmer med min minnesbild. Varje jul och födelsedag fick jag massor med böcker av mor och far och släktingar. Illustrerade Klassiker var en bra serietidningspublikation som jag hade mycken nytta av när jag önskade mig böcker och letade i Malmös antikvariat.

Tack vare fars, vår tjänstevilla på Östra Grevie folkhögskolas område hade vi möjlighet att samla på mycket böcker. En jaktstuga på Österlen hyrde vi också, som sommarställe och även den blev full med böcker. 1966 var jag där ensam, i stugan mitt ute i storskogen, när ett kraftigt regn- och åskväder rumsterade om i naturen under nästan två veckors tid. Vid ett uppehåll öppnade jag dörren ut mot ängen och tjärnen med trollsländorna. Solen sken plötsligt. Jag satte på den stora transistorradion för att få veta vad som hände i värden. Plötsligt kom ett eldklot, en klotblixt sakta farande utifrån in genom verandadörren, sakta svävade den genom stora rummet till transistorn, där den upplöstes. Även nätterna var spännande, då flera träd i närheten träffades av blixten. Ett träd hade sånär fallit över stugan. Konstigt nog blev jag inte speciellt rädd, utan njöt av att vara för mig själv medan mor och far var på cykeltur i Danmark.

Vi hyrde också ena halvan av en gammal småskola i Gässie och där hade vi också fullt upp med böcker. Två stora skolsalar var packade med boklådor. Vinden var också full, så att taket bågnade och väggen vid husgaveln fick sprickor. Far hade köpt resterna av några antikvariat som lagt ned. Eller som i ett fall, flyttade till annan lokal och inte orkade ta med sig alla böcker. Vi var ofta iväg till bondauktioner. Vi ropade in mängder med lådor fulla böcker. Till slut blev det för mycket, åtminstone tyckte jag det. Så småningom samlade vi allt på ett ställe. För att göra det beboligt ville det till att sälja av en del av böckerna. Därför blev jag antikvariatsbokhandlare.

Antikvariatserfarenhet.

1977 kom jag och mina föräldrar hem från en 3,5 års fotvandring genom Europa och en kortare sträcka i Sydamerika. I Brasilien lyckades vi hålla oss kvar under 1,5 års tid, mesta tiden i nordöstra Brasilien. Vi blev fast, väntande först på bagaget och sedan på uppehållstillstånd. Tillslut slog ekonomiska problem till och vi blev tvungna att åka hem till Sverige för att ordna upp saker och ting. Då var alla böcker samlade i Gamla Småskolan i Gässie. Det var mycket trångt. Själv bodde jag i en garderob med ett litet takfönster. Jag frös när jag var utomhus i det kalla Skånska väderleksklimatet. Endast i garderoben var det tillräckligt varmt. Där hade jag placerat ett elektriskt element och fick upp temperaturen till behagliga +28 grader. När vi fotograferades ute i en blommande rapsåker fick vi veta att det var årets första varma dag. Det tyckte inte vi var tillräckligt varmt, trots journalisternas livliga försäkringar om dagens förträfflighet. Det hade tydligen varit en extra kall och lång vinter. För oss som just kommit från tropikerna kändes det inte alls behagligt.

1978 öppnade jag mitt första antikvariat på Major Nilssonsgatan i Malmö. Det senaste antikvariatet på Torggatan 14 i Göteborg var mitt sjätte i ordningen. Affären är nu såld till firman World Report (sedan 3/4 2007). Mina antikvariat har alltid varit av den mindre sorten, men ändå riktiga antikvariat.

Böcker uppåt väggarna.

Att ha väggarna täckta med bokhyllor överlastade med böcker av alla de slag, gör hemmet levande, intressegivande och snyggt inredningsmässigt. Dessutom isolerar böckerna bra och spar på uppvärmningskostnaden. Har man någorlunda ordning i hyllorna, kan man använda boksamlingen som ett gigantiskt uppslagsverk tillsammans med faktiska uppslagsverk såsom Uggleupplagan av Nordisk Familjebok, femtiotalsupplagan av Svensk Uppslagsbok och något nyare uppslagsverk. Andra utgåvan av Nordisk Familjebok har fortfarande flest uppslagsord. Inte allt går framåt här i världen. Inte på bokfronten i alla fall! Internet är ett bra komplement med dess sökmotorer. Nu, när jag inte längre är antikvariatsbokhandlare, kan jag koncentrera mig på att leva livet i mitt bibliotek och min trädgård. Dessutom håller jag på att ändra på mina hemsidor igen.
Ha det så bra!
Kim

 

 


Jordenruntvandrarna 1974

Kim / Português (1)
(2) (3) (4) (5) (6) (7) (8) (9)
@
Kim

E-post skickas till:

kimantis@yahoo.se

Submit Your Site To The Web's Top 50 Search Engines for Free!


UPP!


Kims Länkar / en länksamling /