Sidan om Kim Mällberg

 (uppdaterad år 2000, 2002, 2006, 2008, 2009)


Kim

Hej! Detta att skriva om sig själv har sina sidor. Jag skriver dessa rader främst för dem som jag söker arbete hos och för andra som är nyfikna över min person
Den 26:te december 1951 föddes jag hemma hos mor och far i en HSB-lägenhet på Dalaplan i Malmö. Denna lägenhet skulle komma att visa sig ha en del ganska oväntade följdverkningar. När jag på natten sov inne hos mor och far i sovrummet så skrek jag hela tiden. Men så fort jag flyttades ut i köket så sov jag som en stock.

Så småningom kom far underfund med att det hela var skorstensnockens fel, den som gränsade till sovrummet och en del andras sovrum i huset. Alla som hade sitt sovrum intill skorstensnocken var sjuka och dåliga på ett eller annat sätt.

Nere i källaren brände man sopor och farliga gaser trängde genom en spricka i skorstenen ut i en del av husets lägenheter. Nu blev det hela inte så farligt för vår del, tack vare att jag fungerade som larmklocka och missförhållandena uppdagades.

Mor och far talade med hyresvärden och dom fick löfte om att vi skulle få byta vår lägenhet mot en i Stockholm. Vi fick dock lova att inte säga något till de andra hyresgästerna. Vilket löfte naturligtvis far genast bröt mot då vi fått kontrakt för den nya lägenheten. Far gick runt till alla i huset, som bodde intill skorstenen, och berättade hur det låg till.

Vi blev alltså inte allvarligt sjuka, men vi kände oss krassliga. För att rensa ut giftämnena ur kroppen och få frisk luft, som vi så väl behövde, så tog mor och far mig i en barnvagn - med oss hade vi en träskrinda med bagage - och så gav vi oss iväg på fotvandring genom Sverige.

Detta var en av många fotvandringar i Sverige, Europa och Sydamerika. Mor och far är lärare - numera pensionerade - därför hade vi långa lov och kunde vara ute mycket. I bland cyklade vi också. Men bilen avstod vi från. I stället för bil blev det böcker som vi lade våra pengar på.

Den första riktiga långvandringen gjorde vi den varma sommaren 1959 då jag endast 7 år gammal vandrade hela vägen från Eslöv i Skåne över Danmark, Tyskland, Österrike till Verona i Italien. Vi vandrade med en cykelkärra som vi sköt framför oss. På den hade vi allt bagage så som tält, kläder, mat, kameror (jag fick min första kamera julen innan då vi vandrade Lago di Garda runt), skrivmaskin och mycket annat.

En annan långvandring gjorde vi 1974-77 då vi vandrade genom Danmark, Tyskland, Holland, Belgien, Frankrike, Andorra, Spanien, Gran Canaria, Brasilien och Paraguay. Då kallade vi oss jordenruntvandrarna och hade egentligen tänkt vandra runt hela vår jord (världshaven undantagna). Tidningarna skrev reportage och TV filmade.

Varg fr. Fragment

Under vandringarna har jag lärt mig mycket, mer än på annat sätt. Jag har bekantat mig med olika Språk och känner mig hemma med Engelska, Tyska, Brasiliansk Portugisiska, Spanska och Italienska även om jag inte talar något av språken flytande. De latinska språken blandar jag lätt ihop, men gör mig ändå förstådd.

Min uppväxt tillbringade jag största tiden i Östra Grevie (1960-74) mellan Malmö och Trelleborg. Far var lärare på folkhögskolan där medan mor var handarbetslärarinna i Svedala. Det var en bra uppväxtmiljö. Vi bodde i en tjänstevilla av tegel på Östra Grevie Folkhögskolas område. Till att börja med var det blomsterbinderi på skolan, med massor av blommor på fälten omgärdat med trädalléer. Sedan flyttade blomsterbinderiet och skolan blev en estetisk skola. Man sysslade med målning, keramik, skulptur och drama förutom den kvarvarande allmänna linjen. Jag var med i keramiken på skolan och har alltid varit intresserad av och sysslat med teckning och målning.

Jag vistades mycket i hemmet under uppväxttiden. Jag läste nämligen tidigt på Hermods, korrespondensstudier. Till att börja med var jag den yngsta eleven. Jag läste de sista åren på grundskolan, sedan realen och en bit in på gymnasiet. Under dessa år skötte jag mycket av hushållet hemma. Lagade mat åt mor och far liksom åt mig själv medan de var på sina jobb. Vegetarisk mat var det jag lagade. Vi är vegetarianer i familjen. Jag har ätit vegetariskt sedan jag föddes. Jag odlade också och skötte trädgården.

Efter långvandringen 1974-77 öppnade jag i Malmö på Major Nilssonsgatan i Slottsstaden ett antikvariat 1978Jag sålde och köpte gamla böcker och vykort. Detta höll jag på med i cirka 7 år. Jag var egen företagare men tog det lugnt eftersom jag levde billigt och hade små omkostnader både i Kim´s Antikvariat och hemma. Bokintresset har jag haft med mig från barndomshemmet. 1984 inför den senaste långvandringen hade mor och far ett av de numerärt största privatbiblioteken i Sverige.

Med bokintresset följt ett intresse för bilder, fotografering och senare gamla och nya vykort. Jag fotograferade massvis under våra fotvandringar och i andra sammanhang.

Efter nästan 7 år i antikvariatet tyckte jag att det var dags för ett nytt försök att vandra Jorden runt till fots. Den 15:de maj 1984 gick starten igen. Denna vandring varade i 9 månader. I Italien upptäckte mor och far att det var ekonomiskt fullständigt ohållbart. Före starten hade mor och far sålt sitt stora bibliotek och jag gjort ett försök att skaffa prenumeranter på vykort som jag sedan sände av från vandringsvägen. Men hur vi försökte ville inte pengarna räcka till. Våra vägar skildes. Mor och far slog sig ned på Sicilien och försökte leva billigt. Medan jag åkte tillbaka till Malmö och öppnade antikvariat igen, denna gång på Regementsgatan.

Nu trodde jag att jag visste precis hur affären skulle se ut med ljusreklam, fin inredning och så vidare. Allt verkade bra men kostandslägen blev ett helt annat än det jag varit van vid. Jag lånade pengar av mor och far. Och så kom kärleken in i bilden. Ulla från Göteborg. Vi höll kontakt telefonledes - telefonräkningarna blev ohyggliga - och på helgerna åkte jag till Göteborg. Ulla hade en son, Ilja som snart kom att kalla mig pappa. Ulla och Ilja flyttade ned till mig i Malmö. Ulla blev gravid. Hon längtade tillbaka till Göteborg. Vi flyttade till Göteborg och den sjätte april 1986 föddes vår pojke Sascha.

Jag fortsatte med Kim´s Antikvariat Andra Långgatan 22. Där var jag under tre år. Men nu hade jag kört min ekonomi i botten. Det var besvärligt. Därför började jag jobba med flera olika saker. Jag städade på Bergsjöhus och jobbade i hemtjänsten. Men det blev för splittrat och ekonomin blev bara sämre. Ulla och jag bodde inte längre tillsammans. Pojkarna bodde halva tiden hos oss var. Allt fungerade bra, men inte med min ekonomi.

Att arbeta med barn blev nästa idé. Den 16:de januari 1989 började jag läsa till barnskötare på Kjellbergska. Allt gick bra och min ekonomi började återhämta sig. Kursen var inspirerande. Jag gick ut med betyg 4 i alla ämnen på barnskötarkursen (1. 2.). Även engelskan som jag läste bredvid resulterade i en 4:a. Alla i barnskötarklassen var intresserade av vad vi läste och vi hade bra lärare. Och för en gångs skull hade jag gott om pengar. Det var roligt!

Brandkėren 1901

Ett av mina större intressen är vykort. Jag är initiativtagare till att Göteborgs Vykortsklubb bildades den 30:de september 1987. Jag har nästan alltid samlat på vykort. I Malmö var jag som mest aktiv samlare och handlare också med gamla vykort. Jag har gett ut några vykort med jordenruntvandrarmotiv, med egna teckningar och med interiör från Kim´s Antikvariat (när antikvariatet var beläget i Alingsås).

Samlare är jag. Det går inte att komma ifrån. I samlandet ingår vykorten, böckerna, vackra stenar och mycket annat, framförallt med anknytning till Latinamerika, resor hälsa, odling, konst, symboler och mycket mera. Mina samlingar har dock krympt betänkligt under åren 1991-99. Fast det finns alltid något nytt att samla på. Att samla på bra länkar till intressanta www-sidor kostar intet annat än tid. Det är rolig hobby.

En annan rolig hobby har varit babysim. Både Ulla och jag har varit instruktörer under flera år i sporthallsbadet, Valhalla under söndagar. Sascha och Ilja har båda varit babysimmare sedan de var i 4-veckorsåldern. Det är fantastiskt att se små barn göra så mycket i vatten, som de inte klarar av på landbacken. Framförallt är babysim ett bra sätt för hela familjen att umgås.

Under två år var jag anställd på föräldrakooperativet Giraffen i Norsesund utanför Alingsås. Speciellt roligt var det med temaarbeten och närheten till naturen. Jag trivdes bra men längtade tillbaka till böckerna. I bland blev det för mycket barnpassning i stället för meningsfull verksamhet. Under tiden jag var förskollärare på Giraffen med barn mellan 1 och 12 år, så flyttade jag ut på landet.

Tack vare förskott på arv från min mormor fick jag pengar så att jag kunde betala en del av vad det kostade att ta över en före detta småskola på landet. Det var ett hus i Södra Lundby i trakten av Vedum. Jag renoverade huset invändigt och började odla jorden utanför. Här trivdes jag. Men ändå blev det fel. Ekonomin spökade igen. Jag köpte när det var som dyrast. Samtidigt öppnade jag affär, < Kim´s Antikvariat i Alingsås och de dåliga tiderna kom till Sverige. Jag förlorade pengar hela tiden och kunde inte betala för mig. Mor och far fick rycka ut med pengar igen. Efter 3 år med antikvariatet i Alingsås gav jag upp och gjorde allt för att dra ned på mina kostnader.

Lösningen blev att flytta till billig lokal på Bangatan 10 i Göteborg . Där jag hade antikvariatet i 5 år fram till sommaren 1999. Första året på Bangatan verkade lovande, men sedan gick affärerna bara sämre och sämre. Jag sålde det mesta av mina egna samlingar för att klara det hela. Många gånger gjorde jag stora förluster som då jag försökte sälja min vykortssamling på auktionsverket och inte ens fick ut värdet för pärmarna och vykortsfickorna, medan där var vykort för tusentals kronor i varje pärm. Antingen hade jag ovanligt stor otur eller så, vad då...? Till slut lyckades jag dock sälja huset på landet. Sedan sålde jag affären!

Ram fr. Fragment

Under de för mig ekonomisk dåliga tiderna på Bangatan intresserade jag mig för datorer och Internet. En sommar då det var ovanligt varmt - jag gillar värme och jobbar bäst då - hittade jag till Internetdatorerna på stadsbiblioteket. Jag fastnade i nätet. Samtidigt som jag läste en massa böcker om Internet surfade jag till www-sidor i Brasilien, till sidor om mina favoritdjur aporna och lärde mig en hel del om HTML på hantverksvis, skaffade mig e-post och egna hemsidor. Jag har gjort några sidor åt andra också. Speciellt en sida åt en hypnosförening har jag fått beröm för. Plötsligt kom jag in på en ettårig webbdesignkurs med början den 6 mars 2000.

Kim´s Antikvariat lades ned 19 februari 2000! Jag räknade då ut att jag varit antikvariatsbokhandlare i drygt 20 år. Får se om jag kommer tillbaka till det yrket igen. Just nu är det webbdesign som gäller!

Göteborg 9/12 2000.

Nu är det endast 10 dagar kvar tills vi slutar vår utbildning i webbdesign på NTI-skolan. Första terminen 2000 läste jag DTP och lärde mig program som Photoshop, Illustrator, InDesign m.fl. Jag läste också engelska B och presentationsteknik. Andra terminen har vi gått igenom HTML, Flash, Fireworks och Dreamweaver ( webdesign ).Det roligaste är att designa webbsidor och trycksaker. Jag får många idéer när jag jobbar med olika projekt praktiskt. Min skaparglädje blommar. Sista projektarbetet gör jag själv. Tidigare har jag jobbat i olika stora grupper.

Galleri Kim

Slutprojektet, som jag bygger nu, kallar jag "Galleri Kim". Se förtitten ovan! Min idé är att knyta samman mina färdigheter. Sedan 7 årsåldern har jag fotograferat. Och jag har väl alltid tecknat, målat, skulpterat och geggat med lera. En del av allt detta har jag fortfarande kvar och kan visa i mitt galleri. Mycket av mitt gamla bildmaterial på tusentals bilder från Sverige, Europa och Brasilien kan användas i olika sammanhang. En tillgång som jag har! Även min samling gamla vykort, kan komma till användning. Jag anser att jag har en känsla för intressanta bilder. I slutarbetet på webbkursen ingår också att dokumentera och jag skall knyta samman det hela med tidigare hemsidor och förbättra dem (ett jobb som aldrig tar slut). På så sätt blir det en sorts portfolio kring mig och mina intressen. Sedan 1996 har jag använt mig av datorer på mitt eget sätt och lärt mig själv genom att läsa litteratur och praktiskt prova mig fram. Några grunddatakurser har jag också gått liksom självstudier med klippkort på Hogia. Det finns en liten intervju från Stadsbiblioteket från tidigare. Nu tänker jag söka mig ut i arbetslivet och hoppas på att hitta ett sammanhang där mina brokiga och något annorlunda erfarenheter kan komma till nytta. Har du något arbete eller känner till något intressant tycker jag du skall höra av dig till mig; design, konst, foto, jordenruntvandring, vegetarianism, föräldraskap, barnskötare, babysimsinstruktör, vykortssamlare, initiativtagare till Göteborgs Vykortklubb, boksamlare, antikvariatsbokhandlare är några av de saker jag sysslat och sysslar med.

Göteborg onsdagen den 10:de maj 2006

Nu är jag tillbaka till mitt gamla yrke som antikvariatsbokhandlare sedan 2002. Antikvariatet heter nu Göteborgs Bouquinisten och är beläget på Torggatan 14 här i Göteborg. Du är VÄLKOMMEN! Torggatan ligger nära Brunnsparken, Gustav Adolfs Torg, Kronhuset och Göteborgs Operan. Det är roligt att vara igång igen. Den här nya butiken med begagnade böcker ser ut att bli något alldeles extra. Jag säljer av böcker från mina föräldrars stora bibliotek. Därifrån kommer jag att få böcker (en stor sändning varje år eller mer). Naturligtvis köper jag böcker även från annat håll. Än en gång: VÄLKOMMEN ! ! !

Göteborg 6 augusti 2006.

Nu har jag haft antikvariatet, Göteborgs Bouquinisten på Torggatan 14 i över 4 år. Som vanligt har det varit nästan omöjligt att få ekonomin att fungera. Därför har jag nu beslutat att ändra på mitt sätt att handskas med böckerna. Jag startar upp

"antis.se" och låter min butik samarbeta med de boklistor som jag lägger ut på nätet. 18 listor är klara. Böckerna skall gå att hämta i affären på Torggatan 14 (vardagar 12-19 lördagar 12-16). Detta betyder bland annat att jag försöker begränsa mitt sortiment till de böcker som jag tror är av speciellt stort intresse för mina kunder.

Den holistiska tanke jag tidigare haft när det gäller böcker får stryka på foten för ett mer exklusivt utbud. Jag kommer att fortsätta med rimliga priser på böckerna, men de vansinnesreor som jag då och då brutit ut i: Halva priset, en fjärdedel av priset, för att inte tala om 25 kronor bokkassen eller 1000 valfria böcker för endast 700 kronor och liknande kommer att upphöra! Jag kommer endast att rea ut delar av sortimentet som jag haft allt för länge som hyllvärmare.

Efter snart 30 år i branschen tror jag att jag ganska väl vet vad som är efterfrågat. Att vara kund hos Göteborgs Bouquinisten kommer att bli enklare än tidigare. Vartefter kommer jag också att bygga upp ett kortsystem över böckerna, ungefär som på gamla tiders bibliotek. Men allt kommer att ta tid (som vanligt). Om en eller två månader kommer skillnaden att märkas.

Välkommen ! ! !

antis.se - Göteborgs Bouquinisten


Malmö 10 mars 2008.

Göteborgs Bouquinisten i Göteborg har sålts för mer än ett år sedan. Mina föräldrar dog i december 2006 och nu har jag flyttat tillbaka till Skåne. Nu satsar jag på ett nytt antikvariat i Malmö. Hemsidesadressen är fortfarande:

"antis.se" och mitt nya antikvariat, "Antikvariat Kim" finns på Spångatan 30 i Malmö . . .

Välkommen ! ! !

antis.se - Antikvariat Kim
Malmö 15 juni 2009.

Affären är flyttad till Amiralsgatan 8 i Malmö. Jag har köpt Perssons gamla antikvariat (etablerat 1915). Firman heter som vanligt Antikvariat Kim och hemsidesadressen är:

"antis.se"

Välkommen ! ! !

antis.se - Antikvariat Kim
Malmö 11 december 2010.

Nu är det andra vintern i Affären är på Amiralsgatan 8 i Malmö. Se mina nya bilder på Facebook:

bilder från Antikvariat Kim, den 5 december 2010.

Välkommen ! ! !

antis.se - Antikvariat Kim


E-post skickas till:

kimantis@yahoo.se

Kim / Português (1)
(2) (3) (4) (5) (6) (7) (8) (9)
@
Kim

tändsticksask


UPP!Kims Länkar / en länksamling /